Why children's books matter...

Geplaatst door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4882
 • 3 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

 Vorig jaar studeerde ik aan de Universiteit van Tilburg. Ik deed de master Jeugdliteratuur, de moeilijkste én de leukste studie die ik ooit volgde. Een schooljaar lang was ik er bijzonder druk mee en dat vond het thuisfront niet altijd leuk.

 Je vrouw altijd met haar neus in de boeken of stressend achter de laptop aan een paper werkend, echt gezellig is het niet. Het afstuderen in augustus besloot manlief dan ook te vieren met een groots cadeau: samen een paar dagen naar New York in oktober. Leuk, zult u denken, maar wat heeft dat nu met leesbevordering en lezen te maken, de core business van Dessgevraagd? Welnu, vrij veel zo bleek in New York zelf. Naast de gebruikelijke higlights, het Vrijheidsbeeld, het 9/11 memorial, de Empire State Building en musea als het MOMA en het Guggenheim, bezochten we namelijk ook de New York Public Library. Dat was als de extra zoete kers op de super zalige taart. 

New York Public Library       

De New York Public Library is een prachtig gebouw. Laag en compact tussen alle grote wolkenkrabbers en klassiek opgezet met een zuilengalerij die bewaakt wordt door twee statige leeuwen. Deze Patience en Fortitude zijn al boegbeelden van de mogelijkheden van literatuur. En dat is nog maar de entree!

DSC00224 NYPL Leeuwen

 Binnen bevinden zich verschillende zalen en verdiepingen waarvan de grote leeszaal met de plafondschilderingen verreweg het meest indrukwekkend is. Ik wilde acuut weer studeren en dan natuurlijk in New York en dan hier iedere dag lezen en werken, jummie! (mocht alleen niet van manlief…)

DSC00274 NYPL leeszaal

Tentoonstelling: waarom jeugdboeken ertoe doen! 

Maar het aller aller allerleukste aan de NYPL was de tentoonstelling Why children’s books matter. Een extra toef slagroom óp de kers! In deze kleurrijke en uitgebreide tentoonstelling was veel te beleven. Men volgde de geschiedenis van de jeugdliteratuur en liet zien hoe de Verlichting en de Romantiek invloed hadden op de jeugdliteratuur omdat men anders naar de jeugd zelf keek. Wie hier meer over wil lezen kan ik momenteel het boek Uitgelezen jeugdliteratuur van Joossen & Vloeberghs aanraden. Ook liet men zien hoe kinderen met monsters en volwassenen kunnen afrekenen door boeken als Max en de maxi-monsters van Maurice Sendak. 
 
DSC00233 NYPL Max
 
En er was een vitrine waar ik lang voor heb gestaan en die mij tot tranen toe roerde. Want in die vitrine lagen de originele knuffeldieren van Christopher Robin Milne (Janneman Robinson in het verhaal) die auteur A.A. Milne gebruikte in zijn wereldberoemde boek Winnie the Pooh. Daar lagen ze, verschoten en kapotgeknuffeld, opgelapt en oud en toch nog springlevend: kleine Knorretje, sombere Iejoor, stuiterende Teigetje, onbevangen Roe en zijn mama Kanga, betweter Haas en natuurlijk de beer zonder zorgen himself: Poehbeer. Iemands lievelingsknuffels tot leven brengen en met die verhalen de halve wereld gelukkig maken, dáárom doet jeugdliteratuur er toe!
 
DSC00242 NYPL Pooh
 
 
 
0

Reacties

 • Wil Dessauvagie donderdag, 30 januari 2014 11:03

  Lieve dochter,

  TROTSER DAN TROTS!!!
  ´Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid´!
  En dat heeft bij jouw goed gewerkt!
  Ziet er heel goed uit! Nog heel veel plezier en succes!

  Je Moeder

 • Sam Turner donderdag, 30 januari 2014 12:30

  Oh wat een mooie belevenis jullie uitstapje naar NY! Er is maar 1 gebouw waarom ik ooit naar NY zou willen en dat is de Public Library. Een gebouw waar je kunt wonen tussen al die boeken en al die geschiedenis, zalig!
  Maar wat ontzettend gaaf om ook Milne's knuffels in real life te zien.......De verhalen van Pooh hebben zoveel mensen beinvloed :).

 • C.J.M.Dessauvagie vrijdag, 31 januari 2014 09:43

  Mooie en leuk ,leesbare website.
  Je grootste fan

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 16 oktober 2019 17:24

Copyright © 2013 Dessgevraagd | Realisatie: OnPole