Over smaak valt niet te twisten...

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5686
  • 1 reactie
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Het nieuwe jeugdboek van Sjoerd Kuyper, Hotel de grote L, staat flink in de belangstelling. Ook bij mij. Het begon eind januari met een medestudente van de master Jeugdliteratuur die er in begonnen was en niet erg enthousiast was. Te vol personages en gebeurtenissen. Enkele dagen later sprak ik iemand van Jeugdboekhandel Silvester die ook afhoudend was; te veel vaart, over the top. Toen was ik nieuwsgierig natuurlijk!

Achtbaan

Want wie Sjoerd Kuyper kent van de prachtige verstilde en filosofische Robin-boeken, die verwacht wat…. Dus ik gauw aan het lezen geslagen begin februari. Je kunt je immers pas een mening veroorloven als je de materie zelf gelezen hebt. Het boek leest alsof je het als een film voor je ziet, en dat blijkt te kloppen. De film staat op stapel, sterker nog, het idee voor de film was er eerder dan het boek.

Al lezende zat ik snel vol ambivalente gevoelens. Ja, mijn collega leesbevorderaars hadden gelijk; behoorlijk veel personages en tjonge, wat een wervelwind aan gebeurtenissen. Rollercoasterride! Maar ook invoelbaar, lekker gek en zowel grappig als gevoelig. Dat ambivalente werd nog eens gevoed door de bijzonder positieve recensies half februari in de pers. Zowel Thomas de Veen, Bas Maliepaard als Pjotr van Lenteren waren vol lof . Het boek verwierf overal het volle aantal punten.

Voor of tegen?

Zou het dan een kwestie van verschillen tussen jongens en meisjes zijn? Of beter: mannen en vrouwen? De recensenten als positieve mannen enerzijds en de kritische vrouwen anderzijds? Al gauw bleek die vlieger in het geheel niet op te gaan. Een andere medestudente tweette positieve berichten de wereld in en ook Suzan Venings postte een zeer positieve recensie op Kinderboekenpraatjes. Een andere collega van Jeugdboekhandel Silvester vond het een te gek boek. Kennelijk dan toch gewoon een kwestie van verschil in smaak? En daarover valt immers niet te twisten…

Aan de ene kant lezers die van meer vaart houden en anderzijds lezers die meer de verstilling opzoeken? Dat zou kunnen. En ik er dan een beetje tussenin, beide kampen begrijpend? De recensie die het best bij mijn lezing van het boek past is die van Jaap Friso op JaapLeest; waardering voor de vlotte verhaallijn en de af en toe prachtige zinnen. Maar het had nog beter gekund wanneer de focus scherper was geweest.

Bestseller, al voor de film

Hoe dan ook, het boek zorgt voor reuring en dat is mooi, want ik houd van aandacht voor jeugdboeken. Er wordt over gepraat en dat doet de verkoopcijfers goed. Want slechts een maand na uitgave stond het boek vorige week al op nummer 18 in de lijst van 60 best verkochte boeken van de CPNB. Dat is niet mis voor een jeugdboek!

Daarbovenop kwam nog eens de aandacht voor het boek op prime time tv bij De Wereld Draait Door op de laatste dinsdag van februari. Heel benieuwd naar de plek in de top 60 aankomende week…. Wellicht morgen op nummer 1 in de lijst? Het lijkt er op dat het boek al een bestseller wordt voordat de film uit komt.

0

Reacties

  • Lein dinsdag, 04 maart 2014 12:21

    Ik hoor bij het kamp ' ongelooflijk goed'! Ik heb het achter elkaar uitgelezen en genoot van de gekke gebeurtenissen en de mooie poëtische gedachten. De taal is een feestje, met prachtige vondsten om gevoelens te verbeelden... Aanrader!

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 16 oktober 2019 17:00

Copyright © 2013 Dessgevraagd | Realisatie: OnPole