Druk voorjaar

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5426
  • 0 reacties
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Begin april plaatste ik mijn laatste blogbericht, over de afsluiting van de cursus Open Boek. Daarna was er een kwartaaltje radiostilte want Dessgevraagd had een druk voorjaar. En daar klaag je als zp-er (zelfstandige professional klinkt zoveel mooier dan zelfstandige zonder personeel) natuurlijk niet over want er waren mooie opdrachten, leuke uitstapjes en de eigen kennis is weer danig bijgespijkerd op menig studiedag.

Dessgevraagd doet

Qua werk was het een voorjaar van afsluiten en opstarten. De Open Boek cursussen in Haarlem en Katwijk werden afgerond met stapels leesplannen. De opleiding Leesconsulent in Bilthoven en Vlissingen eindigden met spetterende presentaties (ik was er stil van...) terwijl de pilot van de training Leesbevordering in het VMBO in samenwerking met John Schrijnemakers nu juist van start ging. In de bijzondere Boekenberg van Spijkenisse vertelde ik het FO team de ins en outs van jeugdliteratuur. Daarnaast werkte ik mee aan de leerlijn Lezen en Literatuur binnen Cultuureducatie met Kwaliteit van Bibliotheek aan de Vliet. Kortom, lekker bezig.

IMG 3756 Boekenberg  

Dessgevraagd in balans

Om de boel een beetje in balans te houden, maakte ik leuke uitstapjes. Zo wandelde ik met rugzak op tijdens de Pasen langs de oevers van de Semois in de Belgische Ardennen. En genoot ik (en stond ik in de rij) bij alle attracties van EuroDisney met mijn twee bijna-tienjarige nichtjes. Ik las stapels boeken aan het strand van het Griekse eiland Kefalonia (o.a. Kapitein Corelli’s Mandoline natuurlijk!). Tot slot was ik tot tranen geroerd bij prachtige voorstellingen op Oerol (Spinvis!). En op de boot naar Terschelling waait je hoofd heerlijk leeg. Kortom, genieten alom.

IMG 4244 Alice in Wonderland Eurodisney

Een leven lang leren

Zoals gezegd, daarnaast stond het drukke voorjaar in het teken van de nascholing en studiedagen. Want een mens blijft gelukkig een leven lang leren. Er waren mooie studiedagen en lezingen die de geest inspireerden en het netwerk onderhielden. Een greep uit het rijke leerzame voorjaar:

Aanpak Chambers

Het begon allemaal eigenlijk nog in de winter toen Open Boek goeroe Jos Walta in februari een workshop over Chambers organiseerde. De aanpak van Chambers wordt momenteel breed gepredikt in Nederland door de vele Open Boek cursussen en de vele Bibliotheken op School. Simpelweg gaat het over voeren van verdiepende gesprekken met kinderen over literatuur volgens een drietrapsmodel van soorten vragen. In de praktijk blijkt het echter stukken moeilijker om het goed aan te pakken en werkelijk tot verdieping te komen. Aan de hand van Edward van de Vendels prachtige prentenboek De duif die niet kon duiken voerden we Chambers-gesprekken en leerde ik veel over de wisselwerking tussen tekst en beeld. Met nieuwe kennis en inspiratie predik ik weer volop de aanpak Chambers. En de zomer eindigt straks met een workshop van de master himself! Daar verheug ik me nu al op.

Onderwijs

Dan waren er de nodige studiedagen in het voorjaar die betrekking hadden op het onderwijs. De lente begon in maart met de 4you!/MLP studiedag in Amersfoort die door de weergaloze dagvoorzitter Conny Reijngoudt vaart en sjeu had. Een lezing over leesbevordering en meertaligheid, een uitleg over hoe begrijpend lezen nu werkelijk werkt (je ogen schieten voor- en achteruit en kennis van de wereld geeft je goede kapstokhaakjes) en met elkaar aan de slag over leesbevordering in het voortgezet onderwijs. Oude en nieuwe contacten in de bibliotheekwereld heb ik weer gesproken.

Een paar dagen later was ik met partner-in-crime Nicolien de Pater naar één dag van de driedaagse conferentie School aan Zet. Een groots en indrukwekkend opgezette conferentie met nu veel mensen uit het onderwijs en minder uit de bibliotheekwereld. De dag begon met een persoonlijke en ijzersterke lezing van Ellen Emonds die mij diep raakte. Het gaat in het onderwijs om de persoonlijke verbinding en pedagogische tact. En laten we in vredesnaam kinderen leren praten met elkaar in plaats van vingers opsteken. Lees haar sterke blog hier maar eens over. Past wat mij betreft geheel in de geest van de aanpak van Chambers!

Tot slot was er begin juni de conferentie Mediatheek en Bibliotheek: Sleutel tot succes! Over leesbevordering in het VMBO en de samenwerking tussen scholen, mediatheken en bibliotheken. Er waren interessante en pittige lezingen en mooie praktijkvoorbeelden. En natuurlijk genoeg bij te praten en te netwerken. Een geweldig beeld- en tekstverslag is van deze dag gemaakt, je vindt het hier.

Jeugdliteratuur

In jeugdboekenland gebeurde natuurlijk ook veel. Begin maart was ik aanwezig bij de uitreiking van de Woutertje Pieterseprijs die geheel terecht naar De regels van drie van Marjolijn Hof ging. Wat mooi toen Vanessa Joosen het juryrapport voorlas en je je langzaam een beeld vormt van het boek en opeens weet: Oh die! Die is prachtig, ja!

In mei waren er twee mooie lezingen, eentje prettig dichtbij in Leiden bij de universiteit. Helma van Lierop vertelde over Helden in de jeugdliteratuur waarbij ik erg veel herkende uit mijn scriptie. Hoe zet de auteur de helden neer in een verhaal? Welke eigenschappen krijgen ze mee en hoe verhouden feiten en fictie zich hierbij? Interessante materie en een leuke avond.

Eind mei is er dan de Annie M.G. Schmidtlezing. Eigenlijk was vorig jaar de laatste maar gelukkig heeft het Kinderboekenmuseum de de lezing geadopteerd. Gideon Samson gaf een prachtige voordracht waarin hij zich afvroeg waarom nu juist hij hiervoor gevraagd was. Dat was hem niet helemaal duidelijk, maar voor de toehoorders was het na de lezing klaar als een klontje. In de zomereditie van Literatuur Zonder Leeftijd zal de volledige lezing na te lezen zijn.

Tot slot was er vorige week de Midzomerkinderboekenborrel waar ik met Penseeljurylid Erica Ringelberg mee naartoe mocht. Wat een feest. In de lekker industriële omgeving van Roest en stadstrand van Amsterdam werden de Zilveren Griffels & Penselen bekendgemaakt. Op Twitter was het vechten wie het eerst z’n reactie erop had staan. Na wat mooie namen bij de Vlag & Wimpels (Anna Woltz en Marjolijn Hof bijvoorbeeld) was ik benieuwd waar dan de griffels heen zouden gaan. Zie de website van de cpnb voor de lijsten en juryrapporten. Wellicht wint straks bij de Kinderboekenweek één boek de Gouden Penseel én de Gouden Griffel, dat zou toch echt feest zijn.

Op naar de zomer!

Inmiddels heeft deze blog de lengte van wel drie blogjes, de tijd is weer ingehaald. Vandaag beginnen de eerste vakanties, het noorden heeft net vrijgekregen. Over een week volgt het zuiden en het midden van Nederland is over twee weken aan de beurt. Komende acht weken zal het dus wat rustiger zijn bij Dessgevraagd, ik beweeg immers een beetje met de scholen mee. Tijd genoeg dus om weer lekker te lezen! Wat staat er op jouw vakantielijstje? Ik begin met Otto-Jan zegt nee tegen lezen en ga dan aan De Cirkel van Dave Eggers beginnen. Fijne zomer!

0

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 16 oktober 2019 17:31

Copyright © 2013 Dessgevraagd | Realisatie: OnPole